Hyddor i Afrika

mud hut-01

Musgum lerhydda

I Kamerun finns det traditionella soltorkade lerhyddor som blivit uppkallade efter det inhemska folket musgum. Hyddorna, som även kallas för obus, har oftast en snäckliknande form och kan bli allt från tre till nio meter höga.

Generellt sätt brukar det ta sex månader att bygga endast en sådan här hydda. Det sker då med hjälp av material som lera, vatten, halm och några enklare verktyg. Byggtekniken går ut på att lägga på ett lager åt gången, vilket även förklarar den långa byggperioden. När man väl låtit ett lager torka var det dags att stryka på nästan. Under byggandet kan byggarna ta hjälp av de inverterade V-formerna på hyddan för att effektivt komma åt de vrår som behöver skulpteras.

Det första man kanske kommer att tänka på när man studerar entrén till en musgum-hydda är ett nyckelhål. Det är brett vid axlarna och smalt vid knäna. För att luften ska cirkulera bättre inuti har man lämnat en liten del av taket öppet. Detta hål har egentligen flera användbara funktioner. Ifall det sker en översvämning ska det vara relativt lätt att fly och tvärtom gäller när det kommer till att inte bli instängd när det regnar utomhus.

Normalt sätt kan man hitta cirka fem hyddor av detta slag på en farm. En är reserverad till husfadern, ett annat är köket, två andra tillhör kvinnorna och den sista är ett tillhåll för djur. Dessutom har man alltid i åtanke att ha extraplats för en framtida hustru eller svärdotter när man bygger hyddorna. Alla musgum-hyddor är förenade med hjälp av en mur som också är tillverkad av lera. Muren har i sin tur en dörr som stängs om nätterna.

Rondavel i Namibia

En av de mer traditionella hyddorna som du hittar i Namibia är rondaveln. Något som är väldigt djupt associerat med landsbygden. Hyddan finns att skåda i andra afrikanska länder som Sydafrika och Lesotho. Hyddan är oftast rund till formen och har ett koniskt tak. I vanliga fall hittar du ett fåtal eller flera rondavlar inom en så kallad kraal. Termen hänvisar till ett inhägnat område som kan inhysa såväl människor som djur. I fallet med rondaveln är kraal alltså en hemvist för en storfamilj. Det som främst utmärker en kraal är att det oftast är omringat av ett staket som är tillverkat av trädgrenar. Förr i tiden skulle denna barriär hålla ute djur och främlingar.

För att bygga en rondavel använder man sig nästan uteslutande av lera, men ibland kan valet av material precis som stilen variera. På landsbygden kan du till exempel hitta hyddor som har en rektangulär form byggt av lera eller mer modernt material som cement och tak gjort av plåt. Andra liknande byggnader kan börja byggas med hjälp av ställningar som utgörs av bråte och trädgrenar. Allt eftersom arbetet fortskrider fyller man på med lera och kospillning. Själva taket kan vara täckt av gräs, vasstrån eller annat material som finns tillhands.