Var kan man bo i en hydda i Sverige?

lapland-12

Att bo på ett vanligt hotell är kanske något som många känner sig mest bekväm med. Ibland kanske man dock längtar efter något annorlunda som kan komma att förgylla ens vistelse ännu mer. Det kommer garanterat att bli en minnesvärd upplevelse att få vakna upp i en trädkoja, på en flotte i en älv eller varför inte i en traditionell lappkåta. Det finns gott om spännande boendealternativ som dessa att upptäcka runt om i landet.

lapland-11

Saiva Camping & Stugby Lappland

I djupaste Lappland hittar du ett boende som har både moderna bekvämligheter och nära till naturen. Vid Baksjön som ligger nära orten Vilhelmina ligger Saiva Camping & Stugby. Campingplatsen består av 50 husvagnsplatser och 23 stugor. Här finns det möjlighet till att få övernatta i en lappkåta.

Lappkåtan är möblerad med två bäddar. Den är även utrustad med en gammaldags kamin som genast höjer mysfaktorn. Kylskåp och vattenkokare finns också tillhands. För den som vill laga en mer fulländad måltid ligger servicehuset med ett välutrustat kök bara ett stenkast bort. Du kan antingen ta med egna sängkläder eller hyra på plats. För att få lite mer av en vildmarkskänsla kan du ta med dig sovsäck och lakan i stället.

lapland-14

lapland-15

Lappeasuando

Lappeasuando har i mer än 20 års tid anordnat aktiviteter ute i vildmarken i Lappland. Det kan röra sig om dagsutflykter såväl som längre veckoprogram som sker både under sommar- och vintertid.

Beläget mellan Gällivare och Kiruna erbjuder hotellet ett brett utbud av boendeformer. De har nybyggda och bekväma hotellrum. Därtill finns även en villa med självhushåll. För den som inte behöver så mycket moderniteter är campingplatsen ett alternativ där man kan bo med eller utan el.

Cirka 2 kilometer bort från huvudboendet Lappeasuando Lodge ligger vildmarkscampen. Det går inte att nå denna plats med vanliga färdmedel som bil, utan under somrarna åker man med båt längs med floden eller så kan man paddla kanot. På vintern kan man välja mellan att åka skoter, skidor och hundspann eller snöra på sig snöskorna och gå hela sträckan. Oavsett vad man väljer för färdmedel kommer man att få ta sig igenom ett tyst och orört landskap. Något som verkligen uppskattas när man vill komma bort från vardagsstressen ett tag.

I vildmarkscampen finner man tre kåtor med två till fem sovplatser. Sängarna är ordentligt bäddade med lakan och sovsäckar som håller en varm under kalla nätter. När det är minusgrader ute är det dieselugnarna som värmer upp kåtorna. Här behöver man inte gå upp mitt i natten för att elda.

Efter att ha spenderat större delen av dagen utomhus med olika fysiskt krävande aktiviteter kan det vara skönt att få komma tillbaka till vildmarkscampen. Varför inte koppla av en stund i den vedeldade bastun? Efteråt blir det dags att få njuta av en måltid från restaurangens utsökta meny. Den som letar efter ett annorlunda boende kombinerat med en vistelse långt borta från storstäderna har nog hittat rätt.

lapland-13